Данас 7.9.2017.год. је одржан ЧЕТВРТИ РАДНИ САСТАНАК – ЗБОР У СП “КОСМАЈ“

Састанку су присуствовали запослени из СП “КОСМАЈ“, Помоћник градоначелника г-дин Борко Милосављевић, Директор предузећа Жељко Милковић, сви Извршни директори предузећа, Директор погона КОСМАЈ Милан Софронић, руковоство погона КОСМАЈ, представници Самосталног синдиката - Председник Синдиката Комуналаца Србије мр. Милан Грујић, Председник Већа Самосталног Синдиката Београда Томислав Бановић, Председник Синдиката Комуналаца Београда Александар Радојевић, Председник Синдиката Градске Чистоће и Председник Надзорног Одбора СССС Драган Станковић, Председник Синдиката Лазаревца Владица Дејановић, Председник Синдиката Београдског Водовода и канализације и Секретар Синдиката Комуналаца Београда Милан Панић, Председник Синдиката ГСП БЕОГРАД Зоран Антић, подпредседник синдиката ГСП БЕОГРАД Драган Ђуран, Секретар Синдиката ГСП БЕОГРАД Ненад Нешић, Технички секретар Синдиката ГСП БЕОГРАД Драгутин Бојић, чланови Скупштине, Председништва и Одбора Синдиката ГСП “БЕОГРАД“, председник другог репрезентативног синдиката СРЗ ГСП Ненад Костић са замеником, представници неколико синдиката предузећа и наравно Миленко Вишковић, заменик председника Синдиката ГСП “БЕОГРАД“ који је са својим сарадницима из погона успешно организовао и водио седницу .

Председник Зоран Антић је у уводној речи изразио посебну захвалност запосленима у СП КОСМАЈ за подршку и пожелео добродошлицу и изразио захвалност Помоћнику градоначелника г-дину Борку Милосављевићу због свега учињеног до сада за СП КОСМАЈ и ГСП “БЕОГРАД“ у целини, као и градоначелнику Београда.
Такође је истакао да је реткост и велика част да на једном месту буду запослени у великом броју, Помоћник Градоначелника Београда , цео менаџмент предузећа, највише руководство Самосталног Синдиката Београда и Републике Србије као и ГСП-а. Истакнуто је да је социјално економски дијалог прави пут да се наше предузеће још више унапреди а запосленима значајније побољшају услови рада и материјални статус и да смо на правом путу и да ће у наредним месецима резултати бити све видљивији и јаснији.
Такође председник Антић је изложио досадашње резултате Самосталног синдиката, тренутне и активности које су у плану.
На састанку су као и претходних дана изнети сви проблеми које муче запослене а углавном су исти и слична питања која смо могли чути и на састанцима на Дорћолу и Земуну и Карабурми.

Међу највећим су истакнути - мале зараде, недостатак два слободна дана, умор возача и што се не плаћа довољно прековремени рад, као и да ли ће бити пријема возача и мајстора одржавања и у ком броју, докле ће бити око 200 возача на уговор, кад ће се мајстори са ПП примити на уговор, изражено је задовољство и захвалност због реконструкције СП “Космај“ и набавке нових возила.
Помоћник градоначелника је изразио захвалност на позиву за састанак и задовољство због успостављеног међусобног поверења и социјално економског дијалога у коме се све што се обећа и договори и оствари. Говорио је о напорима града да се ГСП унапреди, запосленима побољша материјални статус, реши питање наплате, питање запошљавања, да се настави реконструкција погона, набавка нових возила као и о другим битним темама. Помоћник градоначелника дочекан је великим аплаузом од стране КОСМАЈАЦА а председник Антић истакао је да тај аплауз има два значења - прво је захвалност за све до сада урађено а друго је велики подстрек да се у наредном периоду, преговорима око повећања зарада и Колективног уговора и на градском и нивоу предузећа постигне договор за већа побољшања у интересу и на задовољство запослених.
Директор предузећа је саопштио вест да је предузеће добило сагласност да прими нових 120 возача и до 50 радника одржавања.
Најављено је набављање ХТЗ опреме у наредна два месеца, у току следеће године иде набавка алата, повећање плате најављено за следећу годину на три линије. Прва, је да смо покренули као Комунални систем Србије – да се изузмемо за умањење од 10%.

Друга је да смо са градоначелником започели разговоре о повећању плате које би било задовољавајуће за запослене. Трећа линија је да идемо са предлогом кроз Колективни уговор за 7% стимулације која сад износи 5% што је сад за возаче и да се укину критеријуми, осим дисциплинске одговорности и за неимања судара кривицом возача. Такође и за раднике одржавања, пошто нису имали, да уткамо у Колективни стимулацију 3-4%.
Такође као потенцијална четврта линија и повећање коефицијената за возаче и раднике одржавања и председник синдиката је детаљно објаснио како до тога планирамо да дођемо а сви које то занима моћи ће да погледа у снимку састанка који ће бити постављен накнадно.

Причало се о плановима за што бољи Колективни Уговор и побољшање материјалног статуса запослених, посебно носилаца посла, Председник је наговестио састанак половином октобра на који ће позвати све председнике синдиката на један заједнички састанак у предузећу на коме би се аргументовано разговарало о свим проблемима а посебно о предстојећем Колективном Уговору и на градском и на нивоу предузећа и о томе шта радимо, шта планирамо да урадимо а не да се бавимо разним трачевима, тужбама и осталим стварима које наносе само штету како предузећу тако и запосленима.
Оно што треба истаћи је и најављена набавка нових возила и то 150 за наредну годину.
Речено је и да ће превоз запослених ван територије Београда бити решен до краја године.
Такође поменуто је да је КОСМАЈ од погона пред катанцем крајем 2014.год. данас 7.9.2017.год. најбољи погон у предузећу са најбољим резултатима.
КОСМАЈЦИ на челу са Миленком Вишковићем још једном су показали своје гостопримство, величину и снагу као и то да знају шта хоће и за шта се залажу и да ће увек бити активно укључени у велику борбу за напредак предузећа, боље услове рада и веће зараде као и за све оно што доноси добробит предузећу и свим запосленима!
Ми можемо само да њима одамо признање и кажемо једно велико ХВАЛА И БРАВО КОСМАЈЦИ!
Ко буде желео и да погледа цео састанак моћи ће преко линка који ћемо поставити кад буде ажуриран.